Субота, 04.05.2024, 01:15Вітаю Вас Гість | RSS
Великовільшаницький ЗЗСО І-ІІІ ст.
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Освітній портал Львівщини
Головна » 2014 » Березень » 11 » На прощу до Шевченкового слова
13:01
На прощу до Шевченкового слова

Дивовижно гарним, по-весняному сонячним і привітним видався 9 березня – день народження великого Пророка і провідника нації   славетного українця Тараса Шевченка.
     Голос Шевченкового слова скликав велику кількість  людей до залу Великовільшаницької ЗОШ, де відбулися урочистості з нагоди 200-ліття від дня народження поета.
     У славі праведній і світлій величі, як гімн, як молитва лине над світом «Заповіт» у виконанні церковного хору, старшокласників та вчителів школи. Трепетно-тривожно і піднесено хор виконує пісні «Реве та стогне Дніпр широкий», «Садок вишневий коло хати», «Думи мої» (художній керівник Магера М.В.). Пісні переплітаються поезією Шевченка, яку читають Фурда А., Фурда Н., Сотник Н., Зайло В., Михайлишин О., Захарчук Б.(4 клас), Кардаш О., Воловець С., Зубар З.(5 клас). Шестикласники чудово проілюстрували поему «Катерина». Учні 9 класу поставили сценку «Я Шевченко». Особливо схвильованими були дошкільнята, бо вони вперше поклонялися Великому світочу, і дякували Йому за «Буквар» і за «Кобзар».
На сцену піднімаються учасники гуртка художньої самодіяльності. Вони виконують пісні «Зоре моя вечірняя», «Україна на землі» (керівник Кучмістенко В.В). І знову поезію Шевченка  читають Воловець М., Москвитин С., Кардаш Р., Брославська М.(1 клас), Трач В., Михалейко Т.(2 клас),  Гаврилів В., Костенко В., Захарчук Я. (3 клас), Дяків Ю., Гаврилів О.(8 клас).  
    Урочисто лине пісня «На високій дуже кручі». «Кавказ» Шевченка інсценізують учні 8 класу Нагірна М., Михайлишин Н., Кашалаба П.. І так символічно і трагічно линуть слова «І вам слава сині гори…», які сколихнули увесь світ, коли читав їх С.Нігоян за кілька днів до своєї смерті у боротьбі за гідність на Майдані.
     Зал завмирає у хвилині мовчанні, запалюються десятки свічок, лине мелодія « Плине кача по Тисині». На її фоні М.Нагірна читає власну поезію пам’яті героїв Майдану. Люди не стримують сліз. Людська скорбота зливається зі щирою молитвою за Україну «Боже Україну збережи» виконують три покоління.
До присутніх з вітальним словом звертається отець Остап Гнатів. Він закликає всіх до любові і молитви за Україну. Хор виконує «Боже Великий Єдиний».
    Високо і піднесено звучать слова директора школи Нагірної Н.І., яка дякує за громадянську активність, за любов і відданість поетові України. Всім присутнім дякує сільський голова Волошин І.В. Зал переповнений емоціями, оплесками, оваціями.
     Він, наш Шевченко, такий рідний, такий близький, бо з ним не вмирає душа наша, не вмирає воля. Бо у ньому і наша «сила, і слава, і воля». Поет невичерпний як океан, нескінченний як всесвіт, а високість розуму і думки невловимі. З ним ми здолаємо всі негаразди, бо як сказала Оксана Забужко:
«Він знову тримає над нами небеса».
     Шануймо Шевченка, читаймо Кобзаря,  ідім до Тараса, пишаймося і любімо свою Україну.





 
Переглядів: 495 | Додав: Великовільшаницька | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Друзі сайту