Субота, 04.05.2024, 17:23Вітаю Вас Гість | RSS
Великовільшаницький ЗЗСО І-ІІІ ст.
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Освітній портал Львівщини
Головна » 2016 » Листопад » 13 » О, рідна мово, ти свята й крилата, В тобі звучить вся музика небес
17:49
О, рідна мово, ти свята й крилата, В тобі звучить вся музика небес

О, рідна мово, ти свята й крилата,

В тобі звучить вся музика небес

   Мова – це диво, яке ми чуємо від миті свого народження, це почуття, які допомагають нам виразити любов і турботу про рідних та друзів, це радість, якою ми ділимось з коханою людиною, це душа,що випромінює життєву силу,  це невичерпне джерело, звідки ми черпаємо наснагу, знання і прагнення осягнути всесвіт.

  Мова – це одне з багатьох чудес світу. Вона являється тим цінним надбанням нашого буття,тією скарбницею важливих знань, що визначає нашу ментальність. У ній сконцентровано всі бажання,надії та сподівання мільйонів людей, що являють собою єдиний народ.

   Щороку 9 листопада Україна відзначає чудове свято — День української писемності і мови.

   Відсвяткували його і у Великовільшаницькій ЗОШ І- ІІІ ступенів. Учні школи активно брали участь у шкільному святі«О, рідна мово, ти свята й крилата, Втобі звучить вся музика небес.»

   Під час заходу діти,висловили свою любов до рідного слова,показали свою майстерність у декламуванні віршів, гуморесок,у виконанні  пісень та акторській грі. Учні школи  словами подяки та шани відзначили ім’ягеніального українського мислителя-письменника -—вченого, прокладача шляхів, рубача нетрів і знищувача скель —того, кого народ заслужено назвав славним іменем "Великого Каменяра".Згадали  постать Маркіяна Шашкевича—поета, громадського діяча, священика, просвітителя,який дбаючи про щастя рідного краю, боровся за збереження і розвиток української мови. Адже головна мета його життя — працювати для рідної словесності.У поезії "Руська мова" автор ставить гостре проблемне питання: якщо руська мати нас народила, повила та ще й любила, то як може бути немилою її мова? Поет глибоко переконаний у тому, що ніхто, ніколи і ніде не повинен соромитися рідної мови, а лише пишатися нею, плекати її.

    Цього дня стартував у школі І етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика,де учні проявили свої знання та уміння з рідної мови. У школі пройшла виставка літератури «Мова — серце народу: гине мова –вмирає народ».

   Саме вона – наша мова – втілює в собі український характер, нашу пам’ять, історію та душевну міць, наші звичаї і традиції, розум і багатющий досвід поколінь, ніжну красу і силу душі людської.

   Любімо, шануймоі плекаймо рідну мову —це святий обов’язок кожного українця. А надто сьогодні, в такі неспокійні часи для нашої держави.

Вчитель української мови та  літератури Н. С. Гапкевич

Переглядів: 474 | Додав: Великовільшаницька | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Друзі сайту