Понеділок, 06.05.2024, 21:33Вітаю Вас Гість | RSS
Великовільшаницький ЗЗСО І-ІІІ ст.
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Освітній портал Львівщини
Головна » 2017 » Січень » 5 » Пам’яті героя
11:35
Пам’яті героя

Пам’яті героя

Сину, брате, воїне небесний,

За Україну ти життя віддав.

Хай ангели тобі співають пісню,

Щоб мир і спокій на землі настав

   Саме такі слова викарбувані на могилі Володимира Саліванчика із Великої Вільшаниці, який одним із перших загинув на Сході України під Волновахою.  Це сталося 29 грудня 2014 року.

   Болем і жахом ця звістка охопила маму, родину, друзів, усе села, всю округу. Ніхто не хотів у це вірити. І лише тоді, коли церковний дзвін розколов грудневе повітря, діти, молодь, односельчани із запаленими лампадками завмерли в очікувані на околиці села  і вантажівка із страшною цифрою «200» повернула у Вільшаницю, всі здригнулися і зрозуміли, що війна не десь далеко – вона тут, на рідній землі і за неї вмирають найкращі сини і доньки України.

   Похорон був скорботний і велелюдний. Проводжали героя сотні людей: прибули побратими із фронту, священики на чолі з владикою Венедиктом, представники влади, люди з усіх околиць.

   Даруючи нашій школі символічний прапор  з автографами однополчан Салівончика з позивним «Син», командир блокпоста з-під Волновахи Мирослав Іваночко сказав такі слова: «Так хочеться, щоб сьогоднішня така висока пошана героя, стала світлою і безконечною пам’яттю про тих , хто віддає життя за кожного з нас, за рідну землю, за Україну».

   І ось впродовж двох років ми стараємося силами школи на чолі з директором Н.І.Нагірною, сільським головою І.В.Волошином, вчителів, учнів, молоді, побратимів Володі із Львівського прикордонного загону підтверджувати справами. У школі оформлений куточок «Герої не вмирають». З ініціативи учнів та вчителів на школі встановлена меморіальна дошка Салівончику Володимиру. У центрі села на могилі «Борцям за волю України» встановлена Книга пам’яті Героїв УПА, Героїв Небесної сотні, ми встановили стелу пам’яті Героїв АТО, де викарбували прізвище загиблого героя. Учениця школи Марта Нагірна лауреат Міжнародного конкурсу «Життя тобі …» увіковічнила пам'ять про героя села у своєму нарисі, який був надрукований у збірці творів про Героїв Небесної сотні та учасників АТО «Життя тобі …». А минулого року побратими-прикордонники під керівництвом Сергія Агафонова та сільської громади встановили символічний прикордонний стовп у пам'ять про побратима.

   У школі на високому рівні проходять національно-патріотичні заходи. Щороку приїжджають військовослужбовці із Львівського прикордонного загону, щоб відсвяткувати своє професійне свято – День прикордонника разом із школярами. Вони проводять дуже цікаві змагання військово-спортивного характеру. До участі ми запрошуємо учнів Гологірської, Бортківської та Скнилівської шкіл. Діти отримують нагороди за перемоги із рук командирів і це їх дуже заохочує. Наші учні побували на екскурсії у прикордонному загоні, ознайомилися з життям і побутом військовослужбовців.

   А ще хочу наголосити на міцності солдатської дружби, загартованої війною. Побратими, які стояли з Володею на блок посту під Волновахою, кілька разів на рік приїжджають на могилу героя, до матері, до школи і цим самим засвідчують свою шану і повагу до нього.

   29 грудня минуло два роки від дня загибелі Володимира Салівончика, а 9 січня йому б виповнилося 38. І знову в пошані і молитві на могилі побратима його друзі: командир блокпоста Мирослав Іваночко, Володя Бедрило, Сергій Агафонов, Григорій Кравець, Ігор Букеда, Володимир Кашалаба. «І так буде завжди, - кажуть хлопці. Допоки будем жити – будемо пам’ятати».

   Щиро дякуємо вам, сини України, за мужність, честь і гідність, за дружбу, доброту і пам’ять.

Герої не вмирають !!!

Слава Україні !!!

Героям слава!!!  

Ганна Сорока вчитель Великовільшаницької ЗОШ I-III ст.

Переглядів: 707 | Додав: Великовільшаницька | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2017  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Друзі сайту