Вівторок, 07.05.2024, 19:19Вітаю Вас Гість | RSS
Великовільшаницький ЗЗСО І-ІІІ ст.
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Освітній портал Львівщини
Головна » 2015 » Лютий » 24 » Святкування Міжнародого дня рідної мови
14:30
Святкування Міжнародого дня рідної мови

21 лютого вся світова спільнота відзначає Міжнародний день рідної мови, оголошений ЮНЕСКО. Це свято – ще одна нагода для кожного громадянина усвідомити причетність до свого народу, до рідної мови.

          У Великовільшаницькій ЗОШ І-ІІІ ступенів напередодні пройшов тиждень української мови. До нього старанно готувалася більшість учнів.

        Перші два конкурси – художні. Діти працювали над малюнками, на яких відобразили своє бачення ролі мови в житті народу, її значення для людини. Кожен клас представив на конкурс стіннівку, в якій показав своє розуміння мовних проблем в Україні та світі, ролі української мови в нашому суспільстві.

                 Літературну композицію «Мова – це оберіг людини і нації» підготували учні середніх і старших класів під керівництвом учителя української мови і літератури Смолинець Н. П.. Ведучими були одинадцятикласники  Воловець Юлія, Сухоцька Марта, Баландюк Тетяна. Вони розповіли про те, звідки бере початок наша мовна традиція, як розвивалася і зростала разом із народом українська мова, скільки випробувань випало на її долю, поки стала вона мовою вільного народу. Було звернено увагу слухачів на те, що і в сьогоднішній час є такі «українці», що залишаються байдужими до рідної мови, не вивчають її, засмічують вульгаризмами, жаргонізмами, що є свідченням духовної убогості їх, браку національно-мовної свідомості. Як підтвердження слів ведучих прозвучали поезії про мову авторів: «Рідна мова» Л. Бойко, «Жива вода» М. Адаменка, «Я так люблю…» Г. Столярчук, «Доню моя, доню…» Л. Диркавця, «Чудесні барви» Д. Білоуса, «Рідній мові» В. Діденка, «Хтось рідну мову ігнорує…» Н. Красоткіної та інші. Виразно, з відчуттям краси рідного слова поезії читали всі учні 5 класу ( вчитель Гапкевич Н. С.), Зубар Зоряна, Кардаш Олена (6 клас), Гнип Максим, Гук Марія, Берневек Назар, Дяків Надія, Костенко Софія, Сотник Марія, Фурда Соломія (7 клас), Гаврилів Оксана,  Михайлишин Наталія, Сидорович Петро, Кашалаба Павло, Шкоруда Галина (9 клас) – учитель Смолинець Н. П. Присутні відчули, що читцям поезій небайдужа доля нашої мови, її майбутнє.

         Заключним етапом тижня української мови став конкурс знавців української мови «Найрозумніший». Організатором його стала вчитель Гапкевич Н. С.  Десять учнів 5-9 класів узяло в ньому участь. Діти на практиці використали теоретичні знання, які здобули на уроках з усіх розділів науки про мову. Звання найрозумнішого учня  школи у впертій боротьбі виборола учениця 9 класу Дяків Юлія. Другою стала шестикласниця Кардаш Олена. Третє місце завоювала Михайлишин Наталія, учениця 9 класу. Було цікаво, бо потрібно швидко орієнтуватися у великому обсязі вивченого матеріалу та обирати необхідні відомості, інколи вивчені кілька років тому.

Переможці конкурсу були нагороджені грамотами. Але, напевно, найбільшою нагородою  стала впевненість у тому, що їхні знання з рідної мови є запорукою того, що в майбутньому, ставши дорослими, будуть гідними громадянами вільної європейської держави Україна.

         Тиждень української мови в школі закінчився, але ніколи не повинна закінчитися праця кожного над збагаченням та вдосконаленням знань з рідної мови.

Смолинець Н. П., учитель української мови і літератури Великовільшаницької ЗОШ І-ІІІ ступенів

Переглядів: 634 | Додав: Великовільшаницька | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
Архів записів
Друзі сайту