Неділя, 05.05.2024, 09:33Вітаю Вас Гість | RSS
Великовільшаницький ЗЗСО І-ІІІ ст.
Меню сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Освітній портал Львівщини
Головна » 2016 » Березень » 25 » У нього була незвичайна доля. Та доля Україною була...
11:11
У нього була незвичайна доля. Та доля Україною була...

У нього була незвичайна доля. Та доля Україною була...

       22 березня у Великовільшаницькій ЗОШ І – ІІІ ступенів відбувся вечір вшанування 202-річного ювілею з дня народження Тараса Григоровича Шевченка «Тернистими дорогами Пророка».  У ньому взяли участь всі шкільні колективи. Розпочалося свято піснею на слова Тараса Шевченка «Реве та стогне Дніпр широкий»

       До глядачів звернулися ведучі свята – учениця 10 класу Нагірна М. та учитель фізичного виховання і захисту Вітчизни Магера І. П. Вони повели присутніх  нелегкими життєвими дорогами Кобзаря. Кожна розповідь була переплетена поезією Тараса, яку декламували учні школи. У багатій програмі свята кожен учасник засвідчив  свою любов і шану до Тараса Шевченка.

      У нього справді була незвичайна доля, за любов до України, до правдивого українського слова Тарас був вигнаний з України, перебував на засланнях, зазнав великих поневірянь. У розлуці його слово мужніло і ставало закликом до пробудження і боротьби для українського народу. “Борітеся – поборете, вам Бог помагає, за вас правда, за вас сила і воля святая…” Ці слова піднімали з колін український народ у часи революції гідності в Україні.

       Вірші Шевченка читали учні всіх класів школи, особливо активними були молодші школярі. Сценку про дитинство Тараса інсценізували Гаврилів Оксана (роль матері), Вагеник Мирослав (роль Тарасика) . Пісні на  Шевченкові вірші виконував шкільний хор, яким диригувала молодий спеціаліст Наталія Василівна Дембіцька. Поезії Кобзаря захоплено й проникливо читали школярі – артисти Гаврилів Вікторія, Сторожук Максим, Поясник Софія, Костенко Василь, Захарчук Ярослав (5 кл.), Аліна та Наталя Фурда, Сотник Надія, Захарчук Богдана, Михайлишин Олег, Зайло Віталій (6 кл.), Воловець Світлана, Кардаш Олена, Салівончик Богдан (7 кл.), Гук Марія, Гнип Максим, Дяків Надія, Фурда Соломія, Костенко Софія, Захарків Олег, Безкоровайний Роман (8 кл.), Волошин Василина, Зозуля Христина, Криса Олеся. Бібліотекар Ткачик Надія Іванівна підготувала виставку творів Тараса Григоровича Шевченка.

       Завершилося вшанування  Кобзаря  спільним виконанням Шевченкового “Заповіту”. У ці тривожні дні в нашій державі зустріч із творчістю батька українського народу Тараса Шевченка стало великою підтримкою кожному присутньому. Дух віри, дух правди і сила пророчого слова кріпила народ, утверджувала патріотизм та любов до рідної землі та народу. А юна врода і талант виконавців, краса і  цвіт їхніх костюмів зачаровували і переконували, що цей народ благословенний і обраний Богом. Однак, щоб це зрозуміти , треба частіше читати безсмертну книгу “Кобзар”.

                                      

                                       Н. Смолинець, учитель української мови і літератури  Великовільшаницької ЗОШ І-ІІІ ступенів

 

Переглядів: 858 | Додав: Великовільшаницька | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Друзі сайту